exotische en medicinale paddenstoelen passen in gezonde voeding

Exotische- en medicinale paddenstoelen bevatten veel gezonde voedingstoffen, zijn caloriearm en lekker van smaak. Denk aan vitamines, mineralen, eiwitten en aminozuren. De aanwezige stoffen bevorderen je energieniveau, werking van het zenuwstelsel en een goede weerstand. Alleen welk effect heeft het eten van paddenstoelen op de menselijke gezondheid?

Duidelijk is dat het menselijk microbioom bestaat uit een verzameling van wel 100 miljard bacteriële cellen en ±1000 micro-organismen. Belangrijke functies zijn volgens onderzoekers het verteren van vezels en bescherming tegen ziekteverwekkers. Studies tonen aan dat een relatie bestaat tussen het microbioom en ziektes als astma, obesitas en depressies¹. De algemene opinie van wetenschappers is, dat gezonde voeding bijdraagt aan  gezonde samenstelling van het microbioom. 

Specifieke studies naar exotische en medicinale paddenstoelen tonen aan dat de aanwezige glucanen en anti-oxidanten. Een probiotisch en remmend effect zouden hebben op o.a. kanker². Omdat de hoeveelheid van de stoffen per paddenstoelensoort varieert, maken wij onderscheid tussen medicinale paddenstoelen en exotische paddenstoelen. Alle paddenstoelen dragen dus bij! Des te meer reden  om wekelijks te genieten van exotische paddenstoelen!         

De geweldige smaak van exotische en medicinale paddenstoelen is Umami. Deze vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter, vindt zijn oorsprong in de Japanse taal en betekent ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’. Een tip voor culinaire keuken: “de toevoeging van umami zorgt voor een versterkt effect van de zoute en zoette basissmaak”. Waarbij de structuur kan variëren van zacht tot vlezig.

Vitamines in paddenstoelen

Mineralen in paddenstoelen

Gezonde stoffen in paddenstoelen

ONS AANBOD EXOTISCHE EN MEDICINALE PADDENSTOELEN

“Met UPZWAM willen we bijdragen aan een beter en gezonder voedselsysteem. Dit doen we door lokaal reststromen om te zetten in exotische paddenstoelen.”

Jim Bisschop, oprichter en voedselveranderaar 2020

Contactgegevens